Spikmattor

Vassa spikmattan

Den vassa spikmattan har funnits i snart 50 år och lanserades i Sverige 1998. Idag finns en uppsjö av mattor på marknaden, men den ryska mattan är originalet: patenterad och utformad under årtionden, för att ge dig bästa resultat. 

Mattan finns idag i flertalet modeller och material. Vissa modeller är uppblåsbara och formar sig efter kroppen. Det medför, utöver ökad bekvämlighet, också möjlighet att komma åt överallt och att variera intensiteten.  Den ryska spikmattan bygger på den indiska Shaktimattan som härstammar från hinduiska legender om Shakti, enligt hindusimen en guds maka.

Vad händer i kroppen?

Upplevelsen av spikmattan skiljer sig åt mellan olika individer. Många upplever att mattan lindrar smärta och ger en känsla av avslappning, minskad stress och bättre sömn. Forskning har visat att användning av spikmatta kan kapa smärttoppar. Effekterna kommer av att kroppen i kontakt med mattan frisätter flera kroppsegna hormoner: 

När kroppstyngden möter piggarna på spikmattan upplever de flesta en stickande känsla, följt av värme och avslappning. Det beror på att stimulansen från mattan skickar smärtsignaler via ryggmärgen till hjärnan. Hjärnan svarar med att frisätta endorfiner och välmåendehormoner i blodet. Ordet endorfin härstammar från grekiskan och kan översättas till ”eget morfin”. Endorfiner lindrar smärta och ger samtidigt en rogivande känsla i kroppen. Det andra ämnet i sin tur, är kroppens ”lugn och ro-hormon”. Det här hormonet frisätts vid fysisk beröring och motverkar stresshormonet kortisol, samt ställer om nervsystemet till avslappning. 

Modeller

Dessa båda processer förklarar den känsla av avslappning och sömnighet som många upplever på mattan. Spikmattan stimulerar, tack vare trycket mot musklerna, också blodcirkulationen – vilket syresätter musklerna och kan få dig att känna dig piggare.  

Ryska spikmattan finns i flera olika storlekar och utföranden. Välj mellan en matta i vävt tyg eller avtorkningsbart material, som tål att användas i bastu och våtutrymmen. 

Vissa modeller av den Ryska spikmattan är uppblåsbara, vilket medför att den formar sig efter kroppen och kommer åt överallt. Du som vill ha en kraftfullare effekt kan välja att använda mattan utan att blåsa upp den, alternativt en standardmodell. Alla mattor är tillverkade av kvalitativa och giftfria material.  

Nyfiken på att prova en spikmatta? Hos Friskinfo kan du köpa en spikmatta som passar just dig. 

Vi säljer den vassa spikmattan (fd ryska spikmattan), ett populärt verktyg inom friskvård. Den vassa spikmattan finns idag tillgänglig i flera olika material och storlekar. I vår webbshop kan du köpa en spikmatta för hemmabruk, smidiga resemattor eller vår höftmodell, som går att använda samtidigt som du rör dig. Flera av våra spikmattor är uppblåsbara och formar sig efter kroppen. Det medför, utöver ökad bekvämlighet, också att spikmattan kommer åt överallt och att du kan variera intensiteten. Välj mellan vävt tyg eller avtorkningsbart material som tål bastu och våtutrymmen. Du kan även använda flera spikmattor i kombination. 

Många upplever att en spikmatta är bra för att lindra smärta och ger en känsla av avslappning. Effekterna kommer av att kroppen i kontakt med mattan frisätter flera kroppsegna hormoner.

När du lägger dig på din spikmatta skickas smärtsignaler via ryggmärgen till hjärnan. Hjärnan svarar med att frisätta endorfiner och ”lugn och ro-hormon” i blodet. Det senaste motverkar stresshormon, samt ställer om nervsystemet till avslappning.Endorfiner lindrar smärta och ger samtidigt en rogivande känsla i kroppen.

Dessa båda processer förklarar den känsla av lugn och sömnighet som många upplever. Spikmattan kan också få dig att känna dig piggare, eftersom den stimulerar blodcirkulationen. En spikmatta lindrar stela eller ömmande muskler och kan användas vid meditation såväl som efter träning. 

Den vassa spikmattan (fd Ryska spikmattan) kan användas inom en mängd områden inom friskvård och flera modeller är framtagna särskilt för yrkesverksamma. Alla mattor är tillverkade av kvalitativa, giftfria material. Vi är övertygade om att du kan hitta en spikmatta som passar just dig bland våra handplockade produkter. Skaffa din matta hos Friskinfo redan idag.