Den Ryska Spikmattan

Ryska spikmattan – vassast på marknaden

Den ryska spikmattan har funnits i snart 50 år och lanserades i Sverige 1998. Idag finns en uppsjö av mattor på marknaden, men den ryska mattan är originalet: patenterad och utformad under årtionden, för att ge dig bästa resultat. 

Mattan finns idag i flertalet modeller och material. Den moderna versionen är uppblåsbar och formar sig efter kroppen. Det medför, utöver ökad bekvämlighet, också möjlighet att komma åt överallt och att variera intensiteten.  Den ryska spikmattan bygger på den indiska Shaktimattan som härstammar från hinduiska legender om Shakti, enligt hindusimen en guds maka.

Vad händer i kroppen?

Upplevelsen av spikmattan skiljer sig åt mellan olika individer. Många upplever att mattan lindrar smärta och ger en känsla av avslappning, minskad stress och bättre sömn. Forskning har visat att användning av spikmatta kan kapa smärttoppar. Effekterna kommer av att kroppen i kontakt med mattan frisätter flera kroppsegna hormoner: 

När kroppstyngden möter piggarna på spikmattan upplever de flesta en stickande känsla, följt av värme och avslappning. Det beror på att stimulansen från mattan skickar smärtsignaler via ryggmärgen till hjärnan. Hjärnan svarar med att frisätta endorfiner och välmåendehormoner i blodet. Ordet endorfinhärstammar från grekiskan och kan översättas till ”eget morfin”. Endorfiner lindrar smärta och ger samtidigt en rogivande känsla i kroppen. Det andra ämnet i sin tur, är kroppens ”lugn och ro-hormon”. Det här hormonet frisätts vid fysisk beröring och motverkar stresshormonet kortisol, samt ställer om nervsystemet till avslappning. 

Modeller

Dessa båda processer förklarar den känsla av avslappning och sömnighet som många upplever på mattan. Spikmattan stimulerar, tack vare trycket mot musklerna, också blodcirkulationen – vilket syresätter musklerna och kan få dig att känna dig piggare.  

Ryska spikmattan finns i flera olika storlekar och utföranden. Välj mellan en matta i vävt tyg eller avtorkningsbart material, som tål att användas i bastu och våtutrymmen. 

Den ryska spikmattan är uppblåsbar, vilket medför att den formar sig efter kroppen och kommer åt överallt. Du som vill ha en kraftfullare effekt kan välja att använda mattan utan att blåsa upp den. Alla mattor är tillverkade av kvalitativa och giftfria material.